sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Ne, jotka tuntevat Pekan

Alkuvuodesta 2012 perustin entisen työkaverini Susannen kanssa Facebookiin ryhmän, jonka nimeksi tuli Ne, jotka tuntevat Pekan / Dom, som känner Pekka. Ryhmän nimi viittaa Arabian Kesäkukan ohella ehkä tunnetuimman astiasarjan nimeen, Pekkaan. Koko ryhmä syntyi sattumalta, kun Facebookissa keskustellessamme huomasimme olevamme niitä, jotka tuntevat Pekan, jotka ovat kiinnostuneita vanhoista Arabian astioista ja muistakin vanhoista esineistä, niiden nimistä, leimoista, materiaaleista, tarinoista ja muusta. Nimessä on viittaus myös muihin sisäpiiriläisiä tarkoittaviin ilmauksiin kuten L. M. Montgomeryn Anna-kirjojen niihin, jotka tuntevat Joosefin.

Alkuun jotkut tuttavistamme epäilivät ryhmäämme poliittiseksi, olihan juuri käyty presidentinvaalikamppailu Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston välillä. Meille nimi Pekka yhdistyi vain ja ainoastaan astiasarjaan!

Ryhmä syntyi rakkaudesta astioihin ja halusta jakaa ja saada niistä lisää tietoa. Facebook-sivusto on osoittautunut hauskaksi tavaksi keskustella astioista, mutta jaettu tieto katoaa pian näkyvistä. Käydessämme Pekan-ystävien kanssa Arabian museossa kevätretkellä toukokuun lopulla 2012 totesimme, ettei sielläkään ole kovin paljon tietoa yksittäisistä sarjoista, kuvioista, malleista tai edes Pekasta. Lähes tulkoon kaikki tavallinen puuttui museosta kokonaan. Kaikki se, mistä olisimme olleet kiinnostuneita, loisti poissaolollaan. Pekka, Liisa, Kesäkukka, Molla.

Internetissäkin on melko vähän luotettavaa tietoa eri sarjoista, mallien suunnittelijoista, kuvioiden nimistä ja valmistusvuosista. Tietoa on, mutta se hankalasti yhdisteltävissä. Tähän blogiin on tarkoitus kerätä tietoa ja kuvia erilaisista Arabian sarjoista. Aloittakaamme Pekasta.


Arabian Pekka, Kulta-Pekka ja Juhla-Pekka

Pekka-sarjan pohjana on FQ-malli, jonka on ainakin osittain suunnitellut Reinhold Richter. Pekkaa valmistettiin vuosina 1934 - 1956. Parhaiten sarjan tunnistaa pohjassa olevasta Arabian laimasta ja Pekka-merkinnästä.
Kuva Facebookin ryhmästä Ne, jotka tuntevat Pekan
Kuvaaja: Susanne B.


FQ-malli valkoisena

Pekkaa on valmistettu sini-, puna- ja vihreäraitaisena. Koriste on lasitteen alla oleva polttamattomalla esineelle maalattu kobolttiraita. Joskus väri on imeytynyt jopa massan läpi astian kääntöpuolelle.


Pekka-sarjan tyypillisin väri lienee sininen.

Tämä kuva on Antiikkihallin sivuilta: http://www.antiikkihalli.fi/tuote.php?tuoteID=a10173

Muita värejä olivat punainen ja vihreä. Jos punaisen tai sinisen raidan rinnalla kulkee kapea kultainen raita, on kyse Juhla-Pekasta.

Nämä kuvat on kopioitu Laatutavaran sivulta.
Kulta-Pekassa on yksi kultainen raita. Tämä koristeväri on ollut käytössä vuosina 1926 - 1933. Tässä iso tarjoiluvati, jonka halkaisija on 32 cm.


Pekkaa on netissä runsaasti myytävänä. Tässä muutamia nettikauppoja:
Ellan antiikki: Antiikkihalli: http://www.antiikkihalli.fi/tuote.php?tuoteID=a10173
Laatutavara: http://www.laatutavara.com/index.php?page=haku&hakuteksti=arabia,%20pekka&Submit=Hae
Suomen Antiikki ja Keräily: http://www.suomenantiikki.fi/muu_arabian_tuotanto.htm
Wanhan Puoti: http://www.wanhanpuoti.com/Posliinit.htm
Wanhat Arabia-astiat: http://www.wanhatarabia-astiat.fi/
Wanhat kupit (Krookila) http://www.wanhatkupit.fi/tuotteet.html?id=14/1028, www.krookila.fi

Yksityisten myyjien astioita voi etsiskellä esimerkiksi näiltä sivuilta:
www.huuto.net
www.keltainenporssi.fi
www.netcycler.fi
www.tori.fi

FQ-mallista on valmistettu astioita myös muilla koristeilla. Tässä niistä muutamia kuvioita Laatutavaran sivuilta: Näkki, Egypti, Terttu, Pirkko, Rosa ja nimetön kukkakuvio.






Blogin kaikki kuvat kirjoittajan, jollei ole muuta mainittu. Kaikki oikeudet pidätetään.